Kihon  gumite en enkele Kumite gata  

Op de dag van het Karate demonstreerden Gertjan Martens en Patrick Loman de 10 Kihon Gumite en enkele Kumite Gata en Ohyo Gumite Otsuka Ha. De principes van maai (correcte afstand), riai (coherentie, timing), zanshin (alertheid), nagasu (aanval wegvegen), inasu (aanval veranderen) en noru (aanval 'berijden') komen goed naar voren.

Zoals al beschreven bij de sanbon gumite, gaat het bij partnervormen nooit om de volgorde, maar om de uitvoering van de principes die geoefend worden. Belangrijk is de correcte afstand te bewaken en te wachten tot de aanval daadwerkelijk start. In elke oefening wordt de aanvaller uit balans gebracht (kuzushi). Er wordt gebruik gemaakt van de kracht van de tegenstander, een typische jujutsu eigenschap. Aanvallen worden geabsorbeerd, weggeveegd, afgebogen, ontweken en soms onderbroken.
Het is belangrijk de oefeningen ontspannen maar vlijmscherp uit te voeren, zonder onnodige spanning (mudana chikara).


De aanvaller probeert met nigiri ashi (kruipende voeten) de afstand kleiner te maken om de ideale positie te bereiken waaruit hij kan aanvallen. De verdediger neemt de gewonnen afstand telkens weer af. Tenslotte wordt de aanvaller daardoor gedwongen aan te vallen vlak voor de verdediger het gewonnen terrein weer opnieuw afneemt. Een goede verdediger kan zo het gevecht van de aanvaller sturen en hem in zijn nadeel dwingen tot aanvallen.

In de Kihon gumite worden alle Wado principes beoefend. Hieronder een selectie:
San-mi-ittai: drie in één. De volgende aspecten worden onderscheiden:
1. Ten i  is het veranderen van de positie van het lichaam ten opzichte van de tegenstander.
2. Ten tai is het veranderen van de lichaamshouding, bijvoorbeeld door heupdraaiing, of door achteroverbuigen en gewichtsverplaatsing.
3. Ten gi is het uitvoeren van een effectieve techniek. 
Deze drie aspecten vinden tegelijkertijd plaats en niet na elkaar, vandaar San Mi Ittai. De aanvaller krijgt geen tijd te reageren op de tegenaanval omdat verdediging en aanval één zijn: Kobo itchi.

Het Wado karate kent 36 kumite gata en een eindeloze reeks Ohyo kumite die deels daarvan afgeleid zijn. In deze oefeningen staat het atemi waza centraal: hoe bereid je vitale punten voor op de aanval zodat deze het meeste effect hebben? De tegenaanvallen zijn snel en worden in series uitgevoerd, soms langs meridianen van het lichaam. 

Een kata heeft geen waarde wanneer het niet de studie van applicaties ten doel heeft. Afhankelijk van de applicatie kan een variatie aan bewegingen van het lichaam en voetposities worden gecreëerd (Jiro Ohtsuka).