Kumite

Letterlijk: ontmoeting van handen. Onder kumite wordt een verzameling partneroefeningen verstaan met verschillende intensiteit en doelstellingen. We onderscheiden:

Kihon gumite: Ok bekend onder de naam Yakusoku gumite. Dit zijn de fundamentele partneroefeningen. Er wordt gezegd dat men door het beheersen van de tien Kihon gumite-kata van Ohtsuka sensei onoverwinnelijk wordt. Op het eerste gezicht lijken ze eenvoudig, maar dit is een verkeerde indruk. In de eerste kihon gumite-kata moet bijvoorbeeld een lichaamsontwijking uitgevoerd worden vertrekkend vanuit shiko dachi of tate seishan, wat hiervoor een zeer oncomfortabele houding is. Ohtsuka sensei meende dat men de tai sabaki technieken uit het Wado ryu min of meer kan beheersen rond zijn veertigste jaar, als men jong begonnen is.

Sanbon gumite: Driestaps partneroefeningen. De eerste reactie op de 'verrassings'aanval is ontwijken naar achteren. Bij de tweede aanval wordt eveneens achterwaarts ontweken maar is van verrassing geen sprake, de verdediger organiseert zijn situatie voor de tegenaanval, kiest positie. Bij de derde aanval plaats de verdediger onmiddellijk de tegenaanval.

Ippon gumite: Eenstaps oefeningen bestaande uit een enkele aanval met een verdediging en een tegenaanval. Bij de hoogte van de aanval wordt gevarieerd tussen jodan, gedan en chudan.

Ohyo gumite: kumite applicaties. Deze vormen de schakel tussen kihon gumite en jiyu gumite. In Europa is een vaste serie kata afkomstig van Tatsuo Suzuki sensei. In Japan worden ook Ohyo gumite getraind, het betreft hier een tussenvorm tussen de Kihon gumite en Tachiai gata.

Kumite gata: Wadoryu verkent alle mogelijke gevechts-situaties in deze ultieme gevechtsoefeningen van het Wadoryu. Allereerst zijn er twee houdingen: Hanmi en Aihanmi. Daarnaast zijn er drie hoogten: gedan, chudan en Jodan. Verder zijn twee posities: Omote en Ura en tenslotte drie Sente: Go no Sen, Sente en Sen sen no Sen. Het totaal van deze mogelijkheden levert 36 oefeningen op waarin alles besloten ligt, de 36 kumite gata van Wadoryu.
In de Kumite gata komen de wadoprincipes die in alle andere oefenngen bestudeerd zijn samen. Het zijn scherpe, sobere maar subtiele vormen waarin kuzushi, nage, ura waza, atemi , shime, noru, kawashi, nagasu, inasu, irimi, sori, sabaki, san mi ittai en kobo mitchi worden getraind naast de wat gewonere budoprincipes als maai, zanshin, fudoshin en dergelijke. De kime is vloeiend en minder fysiek dan de kime van Shiai kumite.

Jiyu gumite: 'Vrij' oefenen. Een oefenvorm waarbij karatetechnieken op een veilige manier vrij worden uitgewisseld tussen de beoefenaars. respect voor- en veiligheid van de partner staan voorop. Sta een aanvaller toe dichtbij te komen en zich te geven, en sla vervolgens toe. Hiervoor is een dosis zelfvertrouwen nodig, die alleen verkregen wordt door intensieve training. Het vermogen om te ontspannen is hierbij cruciaal.
In het Jiyu gumite worden in principe alle Karate technieken gebruikt. Bijvoorbeeld technieken die in wedstrijdkarate verboden zijn zoals open hand technieken naar het gezicht, aanvallen naar de gewrichten, kruis, nek, worpen, klemmen en verwurgingen.

Jiyu kumite door Hironori Ohtsuka

Shiai-gumite: Wedstrijd kumite. Een veilige, spannende, zeer snelle en dynamische oefenvorm waarbij met name de atletische vermogens van de beoefenaars getest worden. Als gevolg van de competitie in Karate, worden technieken vereenvoudigd. Dit is erg jammer, omdat veel van de moeilijker technieken bijzonder effectief zijn en, om beheersing ervan te bereiken, aansporen tot intensievere training. Het zou volgens Shiomitsu sensei jammer zijn wanneer technieken om de verkeerde redenen uit het Wado verdwijnen.

Joshi Goshin Jutsu: Zelfverdediging voor vrouwen. Bestaat uit de volgende oefeningen: Maedori 6, Yokodori 2, Ushirodori 3, Osaedori 4 De oefeningen zijn volgens Shingo Ohgami afgeleid van Gichin Funakoshi

Keisatsu Taiho Jutsu: Arrestatietechnieken voor politie, bijvoorbeeld opbreng-grepen en klemmen. Tehodoki 2, Kansetsuwaza 3, Nagewaza 5, Osaewaza 4, Afkomstig uit het Shindo Yoshinryu