Kumite gata demonstratie door Sugasawa sensei en Iwasaki sensei


Kumite gata

Alle mogelijke gevechts-situaties worden in deze ultieme gevechtsoefeningen van het Wadoryu verkend. Allereerst zijn er twee houdingen: Hanmi en Aihanmi. Daarnaast zijn er drie hoogten: gedan, chudan en Jodan. Verder zijn twee posities: Omote en Ura en tenslotte drie Sente: Go no Sen, Sente en Sen sen no Sen. Het totaal van deze mogelijkheden levert 36 oefeningen op waarin alles besloten ligt, de 36 kumite gata van Wadoryu.
In de Kumite gata komen de wadoprincipes die in alle andere oefeningen bestudeerd zijn samen. Het zijn scherpe, sobere maar subtiele vormen waarin kuzushi, nage, ura waza, atemi , shime, noru, kawashi, nagasu, inasu, irimi, sori, sabaki, san mi ittai en kobo mitchi worden getraind naast de wat gewonere budoprincipes als maai, zanshin, fudoshin en dergelijke. De kime is vloeiend en minder fysiek dan de kime van Shiai kumite e.d. maar veel heftiger door de Atemi jutsu: het aanvallen langs meridianen en het openzetten van vitale punten!
Er zijn 10 Jodanuke (Omote, Ura), 10 Chudanuke (Omote, Ura), 6 Gedanuke (Harai, Kosa, Morote, Hasamite), 6 Nidan Henka (Omote, Ura) en 4 Sandan Henka (Omote, Ura). Zie ook het boek
(klik hier) van Timo Klemola over dit onderwerp.

Jiro en Kazutaka Otsuka sensei demonstreren San mi ittai Hironori Otsuka demonstreert op hoge leeftijd de principes van Kumite gata.